Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı
Liposuction işlemi kalça, karın, göğüs, çene altı, boyun, kollar, sırt, bel, basen, uyluk ve dizlerin iç kısımları başta olmak üzere yağların yoğun olarak biriktiği bölgelere uygulanır.

Ameliyattan sonra tekrar bir kilo alımı gündeme geldiğinde uygulama yapılan bölgeler eskiden olduğu kadar yağ depolamaz hatta diğer vücut alanları ile orantılı bir yağ dağılımı olur. Bu sonuç vücut şekillendirmede arzu edilen bir sonuçtur. Liposuction, vücudun belirli bölgelerinde depolanan yağ dokularının deri üzerindeki küçük bir delikten bir kanül kullanılarak negatif basınç yoluyla vücuttan dışarı alınmasıdır. Liposuction bir zayıflatma ameliyatı değildir, vücudu yeniden şekillendirme ameliyatıdır. Liposuction sanıldığı gibi şişmanlık tedavisinde uygulanan bir tedavi şekli değildir aksine bölgesel sorunları düzeltme ameliyatıdır.

Cilt üzerinde açılan delikler kanülün girebilmesine yetecek büyüklükte olup 3–4 mm uzunluğundadır. Bu deliklerin giriş yerleri vücuttaki kıvrım yerleri ya da mayo içi gibi gizli kalan yerlerden açılır ve bir kaç ay sonra iz kalmayacak şekilde iyileşir. Liposuction ameliyatı sırasında kullanılan özel solüsyonlar sayesinde ciddi kan kaybı olmaz ve ameliyat sonrası ağrı hissi azdır.
Ben sıklıkla yüzeysel mekanik liposuction ve lazer liposuction yöntemi ile vücuttan yağ alımını gerçekleştirmekteyim. Yüzeysel Liposuctionda liposuction uygulanacak bölgeye özel hazırlanmış sıvılar verildikten sonra bölgeye göre 2–4 mm’ lik kanüllerle yüzeyden derine doğru yağ emilimi yapılır ve bu şekilde yapılması düzensizlik olasılığını azaltır.
Lazer Liposuction (lazer lipoliz) işlemi fotomekanik, fototermal ve fotostimülasyon olmak üzere başlıca üç etki ile gerçekleşmektedir.

Fotomekanik etki: Lazer Liposuctionda lazer ışığının kanülden çıktığı bölgedeki yağ hücrelerinin zar bütünlüğü bozulur, yağ hücreler arası alana akar. Bu içerik istenirse doğal yollardan vücudun dışarı atması için o bölgede bırakılabilir ya da bir kanül yardımıyla düşük bir basınçla emilerek dışarı alınabilir. Fotomekanik etkinin oluştuğu alanın dışındaki alanda Fototermal etki meydana gelir. Fototermal etki ile bu bölgedeki küçük damarlarda koagülasyon oluşur. Bu etki ile işlem sırasında ya da sonrasında kanama engellenerek morarmanın az olması sağlanır. Fototermal etkinin oluştuğu alanın hemen dışında kalan alanda ise Fotostimülasyon etkisi yaratır.

Fotostimülasyon etkisi ile bu alanlarda kollajen sentezi uyarılarak yeni bağ dokusu oluşumu sağlanır ve ciltte belirgin bir toparlanma ve gerilme elde edilir. Lazer Liposuction işlemi ile lipoliz ve cilt sıkılaştırma işlemi aynı seansta yapılabilmektedir.

Lazer Lipoliz ve liposuction, birkaç bölgesinde az veya orta düzeyde yağ fazlalığı olan, boyun ve yüz cildinde gevşeklik ve çene altında yağlanma olan, kol içinde yağlanma ve ciltte gevşeklik olan ve bacak içinde yağlanma ve ciltte gevşeklik olan kişilerde, erkekte meme büyümesi – jinekomasti operasyonlarında ve koltukaltı terlemesinin kalıcı olarak giderilmesinde daha sıklıkla tercih edilmektedir.

Lazer Liposuction Avantajları

Lazer liposuction‘ ın diğer suction yöntemlerine göre avantajları olarak, hemen hemen hiç kanama olmaması ve yağ hücrelerinin zarı lazer ile bozularak içlerinde bulunan depo yağların sıvılaşıp akmalarına ve sadece yağ hücrelerini etkilediği için etraf dokulara, damar ve sinirlere zarar vermemesi söylenebilir. İstenilen bölgeden yağ almayı daha eşit bir hale getiren lazer liposuction uygulaması, bu özelliği sayesinde yüzey düzensizliklerinin oluşmasını da engeller. 2 ayrı lazer dalga boyuyla yapılan lazer liposuction’ ın 1. evresinde yağ hücreleri parçalanmakta; 2. evresinde cilt altı dokular termal etki ile uyarılarak sıkılaştırılmaktadır. Uygulama esnasında dahi kollajen lifleri %20-30 oranına kadar kısalmakta ve bu durum cilt sıkılığını artırmakta, uygulama sonrasında da 6 ay-1 yıl bu etki artarak devam etmektedir. Yağ aldırma ve cilt sıkılaşması aynı anda tek seansta lazer liposuction ile sağlanabilmektedir. Bu özelliği ile lazer liposuction diğer suction yöntemlerine üstünlük gösterir.

Ameliyat ve Sonrası Dönem

Liposuction ameliyatında sınırlarda güvenle alınacak toplam miktar, vücut ağırlığının % 5′ i kadardır ve üst sınır % 7’ye kadar çıkılabilir. Bu durumda hastanın, hastanede bir gece yatması gerekebilir. Ameliyat, liposuction ile alınacak yağ miktarına göre ve liposuction yapılacak bölgenin büyüklüğüne göre lokal, sedasyon veya genel anestezi altında hastane ortamında yapılır. Liposuction ameliyatından sonra hastaya korse giydirilir ve bir kaç saat sonra ya da çok yüksek miktarlarda yağ alınmamış ise, hastanede 1 gece kalmayabilir. Ameliyattan sonra liposuction yapılan bölgelerde gerginlik, şişlik, morarma ve çekilme hissi olabilir. Dinlenme halindeyken ağrı olmaz, ancak ameliyat olunan bölgeye dokunulduğunda ya da hareket halindeyken ağrı duyulabilir. Bu şikayetleri, en aza indirmek için dört ile beş gün arasında sıkı bir korse ile bölge baskı altına alınır. İki, üç gün içinde günlük işlere ve aktivitelere başlanabilir.

Süre olarak 3-4 hafta sonra ödem çözülmeye başlar, bu dönemde korse giyilir, sadece geceleri korse çıkarılabilir, gündüz giymek daha önemlidir. Bu süre sonunda morluklar neredeyse tamamıyla geçer, liposuction kesi izleri iyileşir ve vücut yeni şeklini almaya başlar, ameliyat bölgeleri serttir ve masajlar ağrılıdır. Bu dönemde liposuction bölgelerine yapılacak masaj veya LPG, dolaşımı hızlandırdığı için ödemin daha çabuk çözülmesini sağlar ve faydalıdır. Nihai sonuç üç ile altı ay arasında ortaya çıkar. Liposuction ile vücudunuzda istemediğiniz yağlar tamamıyla kaybolur ve yıllarca spor yaparak kaybolmasını sağlayamadığınız yağ içeren bölgelerinizden kurtulabilirsiniz.

Liposuction Hakkında Sık Sorulan Sorular

  • Liposuction nedir?
  • Liposuction hangi bölgelere uygulanır?
  • Lazer Liposuction sonrası yağ alınan bölgede tekrar yağlanma olur mu?
  • Liposuction uygulamasında ağrı hisseder miyim?
  • Liposuction sonrası iz kalır mı?
Liposuction nedir?

Liposuction, vücudun belirli bölgelerinde depolanan yağ dokularının deri üzerindeki küçük bir delikten bir kanül kullanılarak negatif basınç yoluyla vücuttan dışarı alınmasıdır.

Liposuction hangi bölgelere uygulanır?

Liposuction işlemi kalça, karın, göğüs, çene altı, boyun, kollar, sırt, bel, basen, uyluk ve dizlerin iç kısımları başta olmak üzere yağların yoğun olarak biriktiği bölgelere uygulanır.

Lazer Liposuction sonrası yağ alınan bölgede tekrar yağlanma olur mu?

Ameliyattan sonra tekrar bir kilo alımı gündeme geldiğinde uygulama yapılan bölgeler eskiden olduğu kadar yağ depolamaz hatta diğer vücut alanları ile orantılı bir yağ dağılımı olur. Bu sonuç vücut şekillendirmede arzu edilen bir sonuçtur.

Liposuction uygulamasında ağrı hisseder miyim?

Liposuction ameliyatı sırasında kullanılan özel solüsyonlar sayesinde ciddi kan kaybı olmaz ve ameliyat sonrası ağrı hissi azdır.

Liposuction sonrası iz kalır mı?

Cilt üzerinde açılan delikler kanülün girebilmesine yetecek büyüklükte olup 3–4 mm uzunluğundadır. Bu deliklerin giriş yerleri vücuttaki kıvrım yerleri ya da mayo içi gibi gizli kalan yerlerden açılır ve bir kaç ay sonra iz kalmayacak şekilde iyileşir.